vrijdag 29 januari 2010

Meer aanbiedingen van AMAZON.DE

Trams en Trolleybussen in Milaan

donderdag 28 januari 2010

Nieuwe Van Hool trolleybussen in Milaan


In Milaan rijden sinds een aantal maanden gelede Van Hool trolley's. Ze zijn uitgevoerd in een klassieke donkergroene kleur en dienen ter vervanging van de 2-assige Iveco's uit de jaren 80.
De eerste serie bestaat uit 30 bussen. Er zullen er vervolgens nog maximaal 60 volgen.
Ook andere Italiaanse steden hebben Van Hool trolleys aangeschaft. Bijzonder is dat de bussen proefritten maken in Gent, waar een deel van de bovenleiding van het opgeheven trolleynet nog in takt is!!!



zaterdag 23 januari 2010

Den Oudsten Dubbeldekker


In de jaren 80 is bij den Oudsten in het kader van een studie opdracht een Dubbeldeksbus ontworpen. Bij dit ontwerp werd een lage vloertoegepast waarbij een belangrijk deel van het draagvermogen van de bus in de vloer tussen de twee verdiepingen zat. Dat is ook te zien aan de 'balken' die van de assen naar de verdieping lopen.

KLM Autobusbedrijf deel 2



Nogmaals het KLM Autobusbedrijf. De zomerdienstregeling van 1971 geeft een goede indruk van het lijnennet van het bedrijf. De verbinding vanuit Arnhem en Nijmegen is net opgeheven. In 1970 heb ik deze rit nog gemaakt. In Arnhem werd gestopt bij het station en het Motel bij de E36. De verbindingen naar Breda/Tilburg en Den Bosch/Eindhoven, waren beperkt tot een enkele vroege (naar Schiphol) en late (vanaf Schiphol) rit.

Goedkoop was de KLM bus niet. Een enkele reis naar Den Bosch koste rond 1970 11 gulden!!! Ik weet bijna wel zeker dat deze kaartjes zijn uitgegeven voor een rit van Arnhem naar Schiphol.

De voorgangers van Connexxion

Twee video's uit de tijd dat er nog regionale vervoersbedrijven waren en streekbussen allemaal streekgeel waren. In de films komen Midnet, NZH en ZWN allemaal voorbij, met uiteraard veer Alliances, MB200en, B88s en ook lang vergeten typen midi en minibussen.

zaterdag 16 januari 2010

Budapest Streekbussen


VOLAN was in de communistische tijd het nationale transport van Hongarije. Al in de communistische tijd werd dit logge bedrijf voorzichtig opgesplitst in verschillende onderdelen waaromder. Na de politieke veranderingen aan het einde van de jaren 80 is het bedrijf verder opgesplitst. Rondom Budapest vinden we het bedrijf VOLANBUSZ met een wagenpark van zo'n 1000 bussen. Leuk is dat dit bedrijf op z'n website een wagenpark overzicht plaatst. Bij VOLANBUSZ rijden nog veel echte Hongaarse Ikarus bussen. Voor ons Nederlanders zijn de producten van de lokale RABA fabriek interessant. Dit zijn bussen met een in licentie gebouwde Berkhof Premier opbouw.


Trolleybussen in Coimbra

Coimbra is de enige stad in Portugal waar nog trolleybussen rijden. In 1986 was er in deze stad nog een zeer afwisselend wagenpark te zien van oude en nieuwe bussen.

Nummer

Bouwjaar

Chassis

Carrosserie

Afbeelding/Opmerkingen

21 / 22

1946

Saurer

Saurer


23 / 28

1949

Sunbeam

Sunbeam

29 / 31

1956

Sunbeam

Sunbeam


32 / 35

1958

Sunbeam

STCC

36 / 41

1961

Sunbeam

STCC

42 / 47

1965

Sunbeam

STCC

(48 / 49)

1980 (1951)

Henschel

CAMO

ex Braga (nooit in dienst geweest)

50 / 69

1984/5

Salvador Caetano

Salvador Caetano

70

1986

Salvador Caetano

Salvador Caetano

ex Porto

71

1984

Salvador Caetano

Salvador Caetano

ex Porto


Trolleybussen in Porto


Voor een te verschijnen boek over de trolleybussen in Porto maakte ik een aantal dia scans. De trolleybus verdween in Porto in 1999. Uniek waren de 50 dubbeldeks trolleybussen met twee trappen naar de bovenverdieping. Deze bussen waren gebouwd op een Lancia Chassis. Van dit type was er ook een enkeldeksuitvoering. Verder reden er (net als in Arnhem) trolleys met een BUT chassis uit de jaren 50. In de jaren 80 werden er (gelede)bussen van lokale makelij aangeschaft. Dit waren relatief korte bussen met een daardoor geringe capaciteit. Hetzelfde type werd ook door Coimbra aangeschaft. Na de opheffing werden deze bussen verkocht aan Almaty in de USSR. De bussen werden daar per schip heen getransporteerd

zondag 10 januari 2010

Autobussen in Marokko 1983

Een serie vakantie opnames van 25 jaar geleden uit Marokko. Doordat het spoorwegnet niet veel voorstelt speelt de bus een belangrijke rol in het langeafstandsvervoer. Een grote maatschappij was en is de CTM. In de bussen van deze maatschappij had je 1e en 2e klas. In de tweede klas zat je met 5 personen op een rij. Er werd veel bagage meegenomen, gelukkig kon je op het dak een hoop kwijt.
Tegenwoordig rijden er op de stadsdienst veel tweedehands bussen uit West-Europa. In 1983 waren bijna alle bussen van lokale makelij. Rahali bouwde o.a. stadsbussen op DAF MB200 chassis.

maandag 4 januari 2010

Autobussen KTEL Kreta/ΚΤΕΛ Κρήτης


Het streekvervoer op Kreta wordt verzorgd door de KTEL Heraklion and Lassithi (Oost) & KTEL Hania - Rethymnon (West). De bussen verbinden de grote steden met frequente intercity diensten. Daarnaast worden er een paar keer per dag diensten verzorgd vanuit de grote steden naar vrijwel alle dorpjes op het eiland. Deze opnames dateren uit 1999. Een deel van de bussen was toen nog van Griekse makelij. De firma BIAMAX bouwde in licentie (Mercedes) Mannheimer carrosserieën, niet alleen op Mercedes chassis!!!!

De eerste tweedehands import bussen waren inmiddels ook aanwezig waaronder een aantal van Nederlandse herkomst. In Rethmino reden een 4-tal DAF-Hainje Midibusjes (1972-1974 ex DVM en 1999 ex Enhabo-NZH). In de hoofdstad Heraklion reden een aantal Mercedes-Den Oudsten busjes (7000 serie ex WN en ZWN). De busjes waren geschilderd in de blauwe stadsdienst kleuren. Hiernaast één van de Mercedes busjes op het busstation in Heraklion met ernaast een tweedehands Mercedes O305 uit Duitsland. Ook daarvan waren er in 1999 velen aanwezig op Kreta. De KTEL 128 begon z'n carrière in Assen op de stadsdienst als DVM 1973. Hier staat het busje te wachten op dingen die komen gaan op het busstation van Rethmino. Beide bustypes komen ook voorbij in de bijgevoegde video.

zondag 3 januari 2010

Het begin van Arriva in Noord Nederland



Twee video's uit de begintijd van Arriva in Noord Nederland. De bussen hebben voor een groot deel nog de kleuren van de eerste eigenaren zoals het GVG, FRAM en de GADO. Op sommige bussen ontbreken de Arriva logo's zelfs nog. Op Ameland hebben de bussen deels nog VEONN logo's.


Hermes Eindhoven Autobussen December 2008

In December 2008 ging de nieuwe concessie in voor het busvervoer rondom Eindhoven. Exploitant Hermes moest een groot deel van het bestaande wagenpark vervangen door nieuwe milieuvriendelijker bussen. In december 2008 reden oud en nieuw nog door elkaar heen.

zaterdag 2 januari 2010

NOVIO Nijmegen Autobussen 2008-2009


Het de afgelopen 2 jaar roerige tijden voor de wagenparkbeheerder van NOVIO. Na de overname van NOVIO door Connexxion werden de oude DAF SB220 wagens snel vervangen door een aantal bussen van Connexxion en het GVU (ook een Connexxion dochter). In eerste instantie reed er een groot aantal gele en groens streekbussen. Later kwamen er echte stadsbussen in de rood/witte NOVIO kleuren. Begin 2010 is dit hele wagenpark verdwenen en rijdt de stadsdienst in Nijmegen onder de naam BRENG met (GAS) Citaro's.